Porteleki Pávakör

Elhunyt Németh József

2014. szeptember 5. | Szerző: külső | Jászberény | Rovat: Kultúra

Németh József ének-zene szakos tanár, karnagy augusztus 23-án betegségben elhunyt. Az alábbiakban augusztus 29-i temetésén a Sebőkné Németh Katalin, a Palotásy János Kórus titkára által elmondott búcsúztató beszédet közöljük.

(Fotó: Bíró János)

 

„A Palotásy Kórus nevében szeretnék elköszönni kedves dalos társunktól.

1943-ban kezdtél énekelni a kórusban, s több mint hatvan évig – míg erőd bírta – álltál velünk a dobogón, utána pedig mint hallgató vettél részt hangversenyeinken. Mindig nagy szeretettel és teljes odaadással szolgáltad az énekkart. A kórus elnöke is voltál 1985-től ’88-ig.

Lényedből áradt a szeretet, az éneklés öröme iránti vágy és annak átadása. Kodály, Bartók és Bárdos Lajos útját követve Bakki Jóska bácsival, Horváth Ottó bácsival, Rápolthy Viktor bácsival tanítottatok minket a népdalokra, a kórusban való éneklésre. Időt, fáradtságot nem kímélve vittetek minket megyei általános iskolai kórusversenyekre, találkozókra.

A Palotásy Kórushoz visszatérve a próbákra mindig pontosan, felkészülve jöttél, s mindent megtettél annak érdekében, hogy az énekkar sikeresen szerepeljen.

Ezt a sok segítséget, támogatást köszönjük neked. Végezetül Marenzio Jóbarát sírjánál című kórusműve kezdő sorait idézem:
»Fáj a szívnek a búcsú, csordul a könny, most el kell válnunk tőled! Nyugodjál békében!«”

 

Népdalkör lett az aranypávás pávakör

2014. szeptember 1. | Szerző: Sándor Eliza | Jászberény | Rovat: Kultúra

A Jászberényi Kossuth Népdalkör – korábban Jászberényi Kossuth Zrt. Porteleki Pávaköre – idén hetedik alkalommal nyerte el az Aranypáva országos minősítő verseny díját. Ennek kapcsán beszélgettünk Mátics Béláné népdalkör elnökkel és Kecskés Istvánné szakmai vezetővel.

 

A rangos megmérettetést kétévente rendezik, s a népdalkör immár hetedik alkalommal nyerte el az Aranypáva díjat. A zsűri értékelésében kiemelte a vidámságot, amivel előadták a dalokat.

A jelenleg húsz főt (hat zenész és 14 énekes) tömörítő kar története 43 évre nyúlik vissza. 1971-ben a Kossuth téesz tagjai alakították meg Vass Lajos népzenekutató-karnagy javaslatára. A Pesti Kálmán vezette téesz egy emberként állt a kezdeményezés mellé. Első vezetőjük Szentirmay Zsolt zenetanár volt, aki Jászberényből járt a porteleki kultúrházban tartott próbákra. A tagok közt többen rokoni kapcsolatban álltak egymással, így a kezdetektől családias volt a hangulat. „Ekkor még fiatal énekhanggal is dicsekedhettünk – meséli Mátics Béláné –, de az évek során sajnos lemorzsolódtak, s ma már a többség nyugdíjas.”

Legutóbbi vezetőjük Németh József ének-zene szakos tanár és karnagy volt feleségével, Jucikával. Az elnyert díjak nagy részét nekik köszönheti a pávakör. Tragikus módon éppen idén augusztus 23-án, a sikert hozó Aranypáva verseny napján hunyt el betegségben. A kórustagok csak a sikeres fellépés után értesültek a szomorú hírről.

Kecskés Istvánné két éve vált hivatalosan a dalosok vezetőjévé, az utóbbi két Aranypáva díjat már vele nyerték el. A jelenlegi elnök, Mátics Béláné 1988-ban csatlakozott a pávakörhöz szintén ismeretségi alapon, s az óta is aktív tagja. Az ő kezdeményezésére lett a pávakör népdalkörré. Az ok prózai: az egyesületté válás az egyetlen mód, hogy pályázatokon indulhassanak, fogadhassanak támogatást, pénzt kérhessenek a fellépésekért. Ez nagyon fontos, mert a fellépések utazási költsége túl nagy erőfeszítést kíván meg a tagoktól, ezért több meghívást sajnos vissza kell utasítaniuk. A januárban elindított hivatalos eljárásban még nem született döntés, de Mátics Béláné elmondta, bíznak a kedvező elbírálásban. 

Új nevüket mindenesetre már használhatják. Mivel a tagok nagy része már jászberényi (ketten járnak még be Portelekről), s próbáikat is itt tartják, a „Porteleki” jelző már nem szerepel a népdalkör nevében. Megmaradt viszont a „Kossuth” név, hiszen még tagjai a Kossuth szövetkezetnek, s ezen túlmenően Kossuth Lajos iránti tiszteletüket is kívánják ily módon kifejezni.

Sok meghívást kapnak a városon belül és a környező települések népdalköreitől is. Idén felléptek Jászberényben május 1-jén a Margit-szigeten és nyáron a Jász Múzeumban, Bathó Edit A szőlőtermesztés a Jászságban című könyvének bemutatóján, de énekeltek Lajosmizsén, Jászjákóhalmán a Jakab napi búcsún, a jászfelsőszentgyörgyi falunapon, a Bartal tanyán és Egerben. Jövőbeli terveik közt szerepel többek között az 55. jubileumát ünneplő jászszentandrási pávakör meghívásának eleget tenni.

Hálásak minden segítségért, amit kapnak: a könyvtárnak, ahol a próbáikat tarthatják, a fenntartó Darázs Keverőnek és városunk önkormányzatának az anyagi támogatásért. 

 

Hírek a pávakör életéből

2013. november 18. | Szerző: külső | Jászberény | Rovat: Jászság, Színes

Az ősz a betakarítás, a szüret ideje. A pincékben forr a must, pezseg a bor. Ilyen pezsgésben volt októberben a Jászberényi Kossuth Zrt. Pávaköre is.

Október 5-én dalos találkozóra hívták az együttest Jászfényszarura. Jó hangulatú délutánon, figyelmes ellátásban volt részünk. Ismerős és kevésbé ismert csoportokkal énekeltünk együtt (például Pásztó és Csécse).

A Kossuth Szövetség tagjaként részt vettünk Törökszentmiklóson a XIX. Népdalköri találkozón. Itt 1848-as katonadalokat és Kossuth-nótákat adtunk elő. Rajtunk kívül tizenegy énekkarral együtt. Bolla János regnáló jászkapitány szólóénekében az aradi vértanúkról emlékezett meg.

A következő fellépés Újszászra szólított, szívesen tettünk eleget az Újszászi Százszorszép Népdalkör meghívásának. Vidám, csipkelődős dalcsokrunkkal mosolyt csaltunk a hallgatóság arcára, a közönség tapsát örömmel fogadtuk.

Mindhárom helyszínre autóbusszal utaztunk, melynek költségeit fenntartónk, a Darázs keverő állta Köszönet érte. Szintén köszönet illeti támogatónkat, a Jászkerület Nonprofit Zrt.-t, hogy biztosítja számunkra a próbák helyszínét. Szeretnénk megköszönni Kecskés Istvánné szakmai vezetőnknek eddigi munkáját, a dalcsokrok összeállítását és azok betanítását.

 

Mátics Béláné
a pávakör krónikása

Oldalak

Feliratkozás RSS - Porteleki Pávakör csatornájára